Търсене
Close this search box.

program-bg

ВАКАНЦИЯ & СПА –  богата конферентна програма и активни делови контакти!

На 24.02.2022, четвъртък, Зала Витоша, Конгресен център, ет. 1 от 14:00 ч. Министерство на туризма на Република България организира кръгла маса, посветена на предизвикателствата пред туристическия сектор и междуинституционално взаимодействие. Ще бъдат представени и възможностите за кредитиране на туристическия сектор чрез Българската банка за развитие.

В първия ден на изложението в зала „Витоша“ от 11:00 ч. започва 8-ата Годишна среща-дискусия на Националния борд по туризъм „Взаимодействие на държавата и бизнеса в една посока. Нови модели за устойчив туризъм и конкурентоспособност на туристическа дестинация България“.

Същият ден от 13,30 ч. в зала „Вихрен“ Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти е домакин на дискусията „Финансови инструменти за възстановяване на бизнеса. Програма на Националния гаранционен фонд към Българска банка за развитие в подкрепа на ТО и ТА“.

На 24 февруари от 11,30 свое открито заседание ще проведе Постоянната комисия по местно самоуправление, икономическа политика и туризъм към НСОРБ. В програмата е предвидено участие на министърът на туризма Христо Проданов и председателя на парламентарната комисия по туризъм Илин Димитров. /24.02.2022, четвъртък, Зала МУСАЛА, Конгресен център, ет. 2, ИЕЦ, 11:30-13:30 ч./

В деня на откриването Община Самоков ще представи нови и малко познати аспекти от миналото, които привличат интереса към общината. За „Самоков – родното място на Свети Паисий Хилендарски“ ще разкаже доц. д-р Константин Рангочев – БАН, секретар на асоциацията за антропология, етнология и фолклористика „Онгъл”. /24.02.2022, четвъртък, Зала РОДОПИ, Конгресен център, ет. 1, ИЕЦ, 12:30-13:30 ч./

„Да продаваш преживяване“ е тема на дискусията, в която ще вземат участие Алфредо де Лигуори – Ръководител на регионалната агенция за промоция на туризма в Пулия, Малина Едрева Одоен – общински съветник от СОС и Радосвета Стюарт – директор на ОП „Туризъм“ община Бургас. /25.02.2022, петък, Holiday Hall, Изложбена зала 1, ИЕЦ, 13:30-14:30 ч./ Доколко успяваме да създадем „продаваеми туристически продукти”? Мястото на културни и исторически обекти, фестивали, местни храни и напитки; Има ли политика и стратегия спрямо националните ценности? Проблемите и възможностите, инфраструктурата, недостатъчната информация, липсващата комуникация – това са част от темите, включени в дискусията.

Бъдещето на събитийната индустрия  и проблемите пред развитието на  качествени изложби, конференции, конгреси, спортни и корпоративни събития е темата на форума, организиран от „Прим Експо“ и Българското конгресно бюро. В дискусия с организатори на събития, хотели и курорти, места за конференции и срещи, услуги за поддръжка на събития, доставчици на технологии, туроператори, домакините ще споделят идеи и ще сложат началото на професионален разговор за перспективите пред събитийния бизнес.

Форум „Устойчивото развитие на дестинациите“ ще се проведе  на 25.02.2022, петък, Зала „Родопи“ от 11:00 ч. Гост лектор е Christopher Hinteregger – експерт в областта на туризма с над 15 годишен опит в развитието на туризма и туриститическите дестинации. От 2003 г. реализира повече от 75 туристически проекта в 25 държави и е редовен лектор на международни туристически конференции. Той изнася лекции по „разработване на дестинации“ в различни университети от 2015г. и сътрудничи със Световната организация по туризъм.

Специално място в програмата на „Ваканция и СПА Експо“ заемат новите технологии, които през последните години особено динамично заеха място в туристическата индустрия.

На 24.02.2022, от 14:30 ч. ще бъдат представени съвременните технологични решения, които имат амбицията да променят стандартните разбирания за туристическата индустрия. Организатори на форума са „Прим Експо“ и URBO. Internet of Things, използване на добавена реалност, онлайн платформи, чатботове, безконтактни и блокчейн технологии, изкуствен интелект (AI), гласово разпознаване, виртуални асистенти… Има ли риск високите технологии да отнемат човешкото лице на туризма? Как да запазим баланса между гостоприемството, топлината на общуването лице в лице и настъплението на виртуалните, безконтактни технологии?

Също на 24.02.2022 г. от 15,30 ч. QUENDOO ще демонстрира новата софтуерна платформа за хотели и ваканционни имоти в България.

Туризмът онлайн или с туристически посредник е темата на „сблъсъка“ с популярните водещи Иван и Андрей. Събитието е на 25.02.2022, петък, Holiday Hall, Изложбена зала 1, ИЕЦ от 12:00 часа.

Липсата на кадри със специални умения, с добра квалификация и мотивация за работа на туристическия пазар е постоянен проблем. Темата е водеща за дискусията, организирана от Обединение „Бъдеще за туризма“ 25.02.2022, петък, Holiday Hall, Изложбена зала 1, ИЕЦ, 15:00-16:30 ч.

Същият ден ще бъде представен и проектът BULGARIA WANTS YOU. Българският бизнес изпитва все по-остра нужда от нови, образовани, умни и отдадени хора. Работодателите осъзнават ясно, че трябва да направят определени жестове към тях, за да ги привлекат за свои бъдещи служители. Bulgaria Wants You има за цел да ги стимулира  да направят тази крачка – да протегнат ръка към българите, където и да са по света, предлагайки възможност за работа и качествен живот в България.

На 24.02.2022 г. ще се проведе  3-тият Конгрес на университетите от югоизточна Европа и Азия за култура, туризъм, младеж, изкуствен интелект и блокчейн технологии. Предстои да бъде подписан и Меморандум за сътрудничество в образованието и науката и създаване на консорциум в областта на ученическите и студентските бригади, учебни практики и стажове в държавната и общинска администрация, културни институти и търговски дружества