Търсене
Close this search box.

Нови посоки и стари приятели

Ваканция & СПА – нови посоки и стари приятели!

В 38-ото издание на Международното изложение „Ваканция и СПА Експо“ участват 118 изложители, които представят пълния спектър туристически услуги и съпътстващи дейности, технологични компании, организации за управление на дестинациите, културни институти, общини. Туристическата индустрия преживя един от най-тежките в съвременната история периоди и постепенно, но уверено се възстановява. В залите на Интер Експо Център София на 24 и 25 февруари 2022 г. своите покани за пътувания и нови преживявания отправят туристически компании, хотели, културни обекти, национални и регионални представителства, местни и национални власти от България, Гърция, Великобритания, Индия, Испания, Ирак, Монголия, Финландия и др.

След няколко успешни представяния на туристически компании, предлагащи пътувания в Индия, през 2022 г. в Международното изложение „Ваканция и СПА Експо“ туристическия потенциал на страната представя Посолството на Индия в България.

Страната предлага географско разнообразие, множество обекти от световното културно наследство и нишови туристически продукти като круизни пътувания, приключенски, медицински, екологичен туризъм и др.

Индустрията на гостоприемството е една от най-развитите сфери на услугите в Индия и туризмът беше сериозно засегнат от пандемията. От около 75 милиона души, пряко или косвено заети в туризма, около 30 милиона са загубили работните си места през последните две години, а  около 10 милиона остават в неплатен отпуск.

През 2019 г. Индия заема 34-ро място според индекса за конкурентоспособност на пътуванията и туризма  на Световния икономически форум. Само за 2 години страната се премества напред в класацията с 6 позиции.

Въпреки пандемията през 2020 г. в индийският туризъм са вложени над 2,94 млрд долара / при 1,07 млрд долара през 2019 г./, което е със 174% повече. Туризмът се смята за един от главните стимули за многоцелевото инфраструктурно развитие на Индия. Секторът на туризма в Индия е част от националната инвестиционна програма Make in India.

За първи път в туристическо изложение в България участва Монголия – страната на древни номади и легенди, представена от Посолството на страната в България.

Поразително красива природа, безкрайни степи и пустини, възхитителни гори и езера, величествени храмове и гостоприемни хора на Монголия привличат все повече туристи. Смята се, че земите на днешна Монголия са заселени от 85 000 години пр. н.е. и именно там се заражда първата империя – Империята на хуните. Името на монголския владетел Чингис хан е известно по целия свят. Неговата власт се е простирала над територии, заемащи повече от 23 милиона квадратни километра. Днес родината на Чингис хан стъпва уверено на туристическата карта на света и отваря портите на своите необятни простори и древни традиции.

Една от най-посещаваните от български туристи дестинация – Гърция, тази година участва в Международното изложение „Ваканция и СПА Експо“ с колекция от първокласни хотели и неустоими оферти. В 38-ото издание на форума Гърция представят освен утвърдени туристически компании и туристически региони и общини.

На 24.02.2022, четвъртък, от 13:15 ч. делегацията на Гърция ще представи пред българските туроператори, хотелиери, представители на общини, национални и туристически сдружения своята концепция за новия туристически сезон под мотото „ГЪРЦИЯ 2022. ПЪЛНО РЕСТАРТИРАНЕ НА ТУРИЗМА“.

По данни на Европейската комисия спадът в приходите в резултат от пандемията COVID 19 за 2020 и 2021 г. възлизат на около 171 млрд. евро. 
Пандемията от COVID-19 оказа безпрецедентно въздействие върху сектора на туризма в цял свят, като рязко намали туристопотока. През първите три тримесечия на 2020 г. броят на пристигащите в ЕС чуждестранни туристи е бил със 67.5 % по-малък от този през същия период на 2019 г. Отметеният спад е от 46 % до 84 %, сочат данни на Европейската сметна палата. Прогнозите за възстановяване на нивата от преди пандемията са за 2024 г.
През 2020 г. ЕС е загубил около 2 млн. работни места в сектора на пътуванията и туризма, а приносът му в БВП е намалял наполовина в сравнение с 2019 г. (от около 10 % на 5 % от БВП).
Всички данни от Доклада на Европейската сметна палата (ЕСП)  са публикувани на https://www.eca.europa.eu/en/Pages/DocItem.aspx?did=60287