Търсене
Close this search box.

Opening

„ВАКАНЦИЯ & СПА“ открива сезона на туристическите събития в България за 2023-та

39-то издание на Международното туристическо изложение „ВАКАНЦИЯ & СПА“ се открива на 15 февруари в Интер Експо Център – София. Над 250 изложители от 15 държави събира най-престижният туристически форум у нас. Той се организира от Прим Експо“, под егидата на Министерство на туризма на Република България и в партньорство с Urbo Studio.

Под мотото „Динамика и доверие – най-доброто от туристическата индустрия!“ от 15 до 17 февруари в София си дават среща туристически компании, хотели и курортни комплекси, организации за управление на дестинациите, местни власти от туристически региони, дипломатически мисии от Алжир, България, Гърция, Дубай (OAE), Индия, Италия, Испания, Литва, Мавриций, Малдиви, Перу, Румъния, Сърбия, Тунис, Турция. Броят на участниците е два пъти по-голям от този през 2022 г., което е сигурен индикатор, че туристическият бизнес успешно преодолява пандемичната криза и все по-уверено се справя с поредицата кризи, засегнали сектора в глобален план.

Организаторите отбелязват засилен интерес към Международното изложение от компании, представляващи съпътстващи туристическия сектор индустрии и намиращи в туризма потенциал за развитие на периферийна заетост и нови технологии – те формират 10% от профила на изложителите.

30% от участниците тази година са български и чуждестранни туроператори и агенти, 40% са представителите на различни дестинации, вкл. национални туристически организации, туристически региони и общини.  12 на сто от изложителите представляват хотелиерския бизнес, а ок. 6% от фирмите – съпътстващи индустрии.

Премиера в тазгодишното издание на Международното изложение „ВАКАНЦИЯ & СПА“ отбелязват Националният туристически борд на Алжир, компании от Литва, Мавриций, Малдивите и Перу.

Значително е участието тази година на специализирани издания и автори, свързани с пътешествията, пътуванията и проблемите на туризма. Специална дискусия на 16 февруари е посветена на „КАУЗАТА НА ДОБРАТА ЖУРНАЛИСТИКА В ТУРИЗМА“. В нея ще вземат участие журналисти, блогъри, ПР специалисти, туристически експерти, представители на институции, които ще дискутират практическите проблеми в представянето на дестинациите, грешките и добрите попадения в националната и регионалната реклама, силата на информацията и границата между виртуалното пътешествие и преживяното пътуване.

Две от дискусиите в рамките на конферентната програма са посветени на визуалната идентичност за разпознаваемостта на дестинациите. На 16.02.2023 г. от 11,00 часа е дискусията за професионалисти „Туристически брандинг на дестинациите“, която събира специалисти от сферата на туризма, имиджмейкъри и визуални артисти. По-късно през деня експертите ще имат възможност да дадат своята оценка за разработения бранд на България и брандове на деветте туристически района у нас.

Съвременните предизвикателства пред туристическата индустрия са във фокуса на форума, организиран в рамките на „ВАКАНЦИЯ & СПА“ от Министерството на туризма на Република България от 14,00 часа на 16.02.2023 г. Политиките на ЕК за устойчиво развитие налагат зелен подход във всички сектори и нива на управление. Доколко са реални очакванията за принос на туристическия сектор за намаляване на въглеродния отпечатък, пред какви проблеми изправя зеленият преход предприятията от туристическата индустрия и как могат българските компании да подходят по нов начин към традиционните проблеми, използвайки опита на други държави, ще обсъждат представители на институциите и бизнеса по време на конференцията.

На 15 февруари 2023 г. / сряда/ от 10,00 часа д-р Илин Димитров, министър на туризма на Република България ще открие Международното туристическо изложение „ВАКАНЦИЯ & СПА“. Специален поздрав към гостите и участниците ще поднесат танцьорите от ансамбъл „Малинарка“ и фолклорен клуб „Танцувай за здраве“ от гр. Берковица.