Търсене
Close this search box.

София е модерна и оживена столица с много театри, концертни зали, опера, музеи и галерии. Оживените булеварди, уютни кафенета и ресторанти, живописни пазари и  многобройни паркове и градини допълват облика на града, който продължава да се развива, превръщайки се в културен и икономически център на България. Днес в столицата живеят над 1 250 000 души.

Столицата на България – София е един от най-древните градове в Европа с история, датираща от над 7000 години.

Основните забележителности на София включват катедралата Александър Невски със световноизвестните си икони и фрески,  ротондата Свети Георги – част от голям археологически римски комплекс, базиликата Света София, от която идва идеята за герба на града, както и Боянската църква с уникални средновековни стенописи, включена в каталога на ЮНЕСКО.

Други туристически атракции са църквата Света Неделя, джамията Баня Баши, покритият пазар Халите и Синагогата с часовникова кула, Националният Исторически Музей, Църквата Св. Петка Самарджийска, Руската църква, площад Александър Батенберг, Народният театър.

Това са само част от многобройните забележителности, които София предлага на своите гости, за да бъде престоя им незабравим.

Пазаруването в София е удоволствие – от луксозни магазини, предлагащи дизайнерски тоалети, до малки антикварни магазинчета и частни художествени галерии, както и  многобройни музикални магазини и книжарници.

Околностите на града са богати на природни забележителности. Планината Витоша – един от символите на София е само на кратко пътуване с кола или лифт, който работи целогодишно. Ски и сноуборд са популярни занимания през зимата, а пешеходния туризъм през лятото.

От древни времена градът е известен с изобилието от студени и топли минерални извори в и около него. Водата все още е на разположение днес и е известна с многобройните си качества. Извори има както в центъра на града, така и в кварталите: Княжево, Горна Баня, Банкя, Овча Купел и Иваняне.