Търсене
Close this search box.

Всяко кътче на България Ви приветства

„Ваканция и СПА“ – Всяко кътче на България Ви приветства!

Общините са сред най-многобройните участници в 38-ото издание на Международното изложение „Ваканция и СПА Експо“. Освен потенциала на дестинациите, които представляват, местните администрации подкрепят сериозно туристическия бизнес от регионите и активно промотират културни събития и забележителности.

Столична община за поредна година е партньор на най-престижния туристически форум у нас. Със самостоятелен щанд се представят ОП „Туризъм“ и Софийския туристически район. С уникална колекция тематични карти Столицата представя нови туристически маршрути: „Винената карта на София“, „Опознай птиците на София“ и карта на „АРТ изкуствата в София“.

Трявна и Дряново демонстрират добър пример за междуобщинско сътрудничество със съвместното си участие в изложението. На 25 февруари посетителите ще имат възможност да участват в  томбола, на която ще бъдат раздадени ваучери с отстъпки за нощувки и посещения на туристически обекти и заведения в двете общини. Специален гост на щанда на Трявна и Дряново е Антон Николов от Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство, който ще запознава гостите с тънкостите на един от най- характерни занаяти за възрожденския край – дърворезбата.

Велико Търново промотира  гостоприемството на местните хотелиери, ресторантьори и представя емблематични събития от богатата културна програма на региона: летния оперен фестивал „Сцена на вековете, фестивалът на занаятите – Нощ на Самоводската чаршия и различни празници и чествания, на които Старата столица е домакин. За посетителите на щанда великотърновци са подготвили приятни изненади – ваучери за гостуване в хотели и ресторанти, конна езда, ръчно изработени подаръци от местни майстори, посещение на аудиовизуалния спектакъл  „Звук и светлина“ и безплатни пропуски за музейни обекти в региона.

Община Каварна организира участието си във „Ваканция и СПА Експо“ в подкрепа на местния туристически бизнес. Пред посетителите ще бъдат демонстрирани както културното и историческото наследство на региона, местните забележителности, предстоящите културни събития, но и разнообразните възможности, които предлагат многобройните хотели и къщи за гости в региона, вкусната черноморска храна и множеството предложения за активен отдих.

Община Самоков продължава да утвърждава позициите си като атрактивна дестинация в четири сезона и тази година се представя с обновен експозиционен щанд. През 2022 година се навършват три века от рождението на великия българин Паисий Хилендарски, канонизиран за светец от Българската православна църква преди 60 години, роден в самоковското село Доспей и погребан в двора на църквата „Свети Никола” в Самоков и общината организира специален форум, посветен на годишнината.

Визията на шуменското присъствие на международното изложение в София е обвързвана с 40-годишнината на Мемориалния комплекс „Създатели на българската държава“. Освен представяне на туристическите обекти и историческите забележителности на региона, община Шумен е подготвила и специални подаръци за посетителите на форума: ваучери за безплатна дегустация в избата в шуменското село Царев брод, за кафе на пясък, поднесено с бяло сладко в атмосферата на дома на санитарния доктор Евтим Верби, ретро фото сесия в Сребровата къща и др.

Община Казанлък за първи път се представя във „Ваканция и СПА Експо“ в партньорство с изграждащия се в момента 5-звезден СПА и балнеокомплекс на територията на общината, край минералните бани в с. Овощник.

В първото за 2022 г. туристическо изложение община Павел баня представя празниците на розата и минералната вода и уникалните кукерски игри от региона.

Стара Загора посреща гостите на Международното изложение със специална програма на квартет тромбони от Държавна опера – Стара Загора. Съвместно с Регионалния исторически музей и Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите градът на липите ще презентира своите туристически обекти, природни забележителности, туристически атракции, места за настаняване, както и събитията от културния и спортен календар за 2022 г.

Свои кътове в залите на Международното туристическо изложение ще имат още Банско, Ботевград, Ардино, Брацигово, Бургас, Девин, Чепеларе, Чирпан, Елена, Етрополе, Габрово, Хасково, Хисаря, Карлово, Кюстендил, Ловеч, Минерални бани, Петрич, Пловдив, Приморско, Русе, Самоков, Сандански, Сапарева баня, Севлиево, Сливен, Смолян, Стрелча, Свищов, Варна, Вършец, Велики Преслав, Видин, Златица, Златоград.