Търсене
Close this search box.

Добри резултати и положителни перспективи за българския туризъм в началото на 2024г.

Трендът е пряко свързан с наближаващото туристическо изложение ВАКАНЦИЯ&СПА Експо, стартиращо на 13 март

Над 1 165.5 хил. българи са извършили туристически пътувания през последните три месеца на 2023г

Туризмът е сред основните сегменти на българската икономика. Според статистиката той формира директно над 7% от БВП на България, а косвеното му значение е за над 14%. Още в началото на годината туристическия сектор отбелязва положителти резултати по ключови показатели, чертаещи отлични перспективи за развитието му през 2024г. „Възходящите трендове – увеличението на нощувки, ръстът в туристическите пътувани и др, ще усетим и на предстоящото туристическо изложение ВАКАНЦИЯ&СПА Експо“, твърдят експерти.

Над 13.5% е ръстът при пътувалите лица над 15-годишна вързраст през четвъртото тримесечие на 2023г. спрямо същия период на 2022г., отчита Националният статистически институт (НСИ). Над 1 165.5 хил. българи са извършили туристически пътувания през последните три месеца на 2023г. 78.5% от тях са пътували само в страната, 18.2%–само в чужбина, 3.3% и у нас и в чужбина. Средният разход при пътуване с лична цел е 271.32 лв. на човек в страната и 673.44 лв. в чужбина. Най-големи са разходите за храна – съответно 37.6 и 31.7%.

Купи билет

Всеки от тези показатели е важен за туристическия сектор, който заедно с търговията осигурява работа на 28% от работещите у нас. Тези показатели са ключови за бизнес-плановете, дългосрочните визии и инвестициите. Пълноценното им проследяване ще е възможно на туристическото изложение ВАКАНЦИЯ&СПА Експо. Международното събитие ще се проведе в Интер Експо Център от 13 до 15 март, а билет за посещение може да се закупи на www.holidayfair-sofia.com. Организатор е Интер Експо Център, с подкрепата на Министерството на туризма. Изложението ще събере в София изложители и посетители от национални и регионални бордове по туризъм, браншови организации, туроператори и агенции, експерти, собственици, мениджъри на хотели, SPA и уелнес центрове, бизнеси в голф, винения, кулинарния и младежкия туризъм, производители и доставчици на хотелско, спа и фитнес оборудване, софтуер, арт и спортни клубове, учебни заведения и школи, издателства и медии.

Близо 12% ръст на туризма в България

Според данните на Евростат за цялата 2023г. туристическите нощувки в България нарастват с 11,9%, достигайки над 27млн. 14,7 млн. от тях са на чуждестранни туристи, а 12,3 млн. – на български. „Ръстът на нощувките у нас е 11,9%, като е значително по-висок, спрямо средния за ЕС от 6,3%“, отбелязва Министерството на туризма.

Сериозен е ръстът в броя на туристите от Италия. Техният брой в края на 2023г. е нараснал с 40%, а с 22% се увеличават туристите от съседна Турция.

Повече туристи през зимния сезон

Със сигурност важен показател за тенденциите през годината, който следи от всеки в бранша, е настоящият зимен сезон. До момента той отбелязва ръст от 5% в сравнение със същия период през миналата година. От 1 декември 2023г. до 31 януари 2024г. общо регистрираните туристи са 937 527, според данните от Единната система за туристическа информация (ЕСТИ). Най-голям e ръстът на туристите от Италия – 30%, Република Северна Македония – 15%, България – 8%, Великобритания – 6%.

Очакванията и прогнозите

Със сигурност посочените дотук данни пораждан положителни очаквания и нагласи във всеки с дейност в туристическия сектор. Според обобщените за 2023г. секторни данни, Европейският съюз бележи ръст от 1,6%, а нощувките са се увеличили със 171 млн. Затова не е случаен и фактът, че сектор „Туризъм“ формира над 10% от БВП на ЕС.

Още в края на миналата година Министерството на туризма обяви прогнозата си, че предвижда прекият принос на сектора да се увеличи до 8.3% от БВП за 2024г., до 9.1% през 2025 и 9.4% за 2026г.

Едновременно с всичко това, организаторите на изложение ВАКАНЦИЯ&СПА Експо отчитат осезаем ръст на годишна база в интереса към участие и посещение. Присъствието на представители на всички туристически сегменти ще превърне изложението в ценна платформа, на която от 13 до 15 март да бъдат проучени възможностите разрастване на бизнеса и визиите за неговото развитие.

Пренасяме се в Мадагаскар с изложение ВАКАНЦИЯ&СПА Експо 2024

Изложение ВАКАНЦИЯ&СПА Експо събира туристическия бранш от 13 до 15 март

От 2024 г. международното туристическо изложение ВАКАНЦИЯ & СПА Експо ще се организира от Интер Експо Център